Zajedno za bolje - Korčulanska interaktivna radionica

U utorak navečer (24.rujan 2013) održana je interaktivna radionica o odabiru teme za izradu projekta u području društvenih djelatnosti, kroz program „Zajedno za bolje“, kojeg vodi Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

U gradskoj vijećnici se okupio poveći broj korčulana da bi svojim uključivanjem mogli utvrditi jedan relevantni prioritet iz gradske strategije ili programa društvenog razvoja na temelju kojeg će se pripremiti prijedlog projekta društvenog razvoja za koji će se moći zatražiti sufinanciranje Nacionalne zaklade. Predloženi projekt treba uključiti inovativne programe i usluge za građane u lokalnoj zajednici uz osiguranje održivosti po načelima društvenog poduzetništva.

Ivo Silić, zamjenik gradonačelnika Korčule, uvodno je informirao da je Grad Korčula uz Omiš jedini grad u Dalmaciji koji se odazvao pozivu na razvojnu suradnju u području sudioničke demokracije i financiranja projekata društvenog razvoja u lokalnoj zajednici i nakon toga je zadovoljio kriterije Nacionalne zaklade i stekao uvjete za sudjelovanje u drugoj razini kroz vođeni procesa javnog savjetovanja.

Ivana Fazinić,direktorica Agencije KORA naglasila je da su tu građani različitih dobnih i interesnih skupina, predstavnici udruga različitih djelatnosti te predstavnici institucija, gradskih ustanova i MO, te ih zamolila da zajedno odaberu što kvalitetniju tema za projekt koji će biti na sveopću korist gradske zajednice. 

Radionicu je vodio Slobodan Škopelja iz udruge MI u Splitu koja je partner Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva u regiji Dalmacija. Pohvalio je Korčulu,(uz Omiš,Otočac,Pregradu i Kraljevicu),što se uključuje u proces koji omogućuje da u suradnji s Regionalnom mrežom provede cjelokupni postupak za utvrđivanje relevantnog prioriteta na temelju kojeg će se pripremiti prijedlog projekta društvenog razvoja. Napomenuo je da uz prihvaćeni projekt za koji će se moći zatražiti sufinanciranje Nacionalne zaklade u 70 postotnom iznosu ukupne vrijednosti predloženih aktivnosti. Upozorio je da će se od 01.do 15.10.ove godine treba prijaviti projekt za taj zahtjev.

Sama provedba projekta trebala bi krenuti početkom 2014.god.  Zatim se je prišlo formiranju tri odbora(od svih prisutnih) koji su izdvojeno na povećem formatu papira pisali što bi bilo najvažnije da se spomenutim novcem ostvari. Predsjednice odbora: Marina Depolo,Ivona Kapor i Vinka Lozica, su glasno čitale prijedloge:Prostori za okupljanje i druženje građana, djece,invalida,volontera,tinejđera,i pomoć u kući starim i nemoćnima.Isto tako ukazana je potreba za društvenim centrom uz cjelodnevni boravak djece izvan škole,dok im roditelji rade. Spomenuta je mogućnost uređenja objekta Liburna i bazena Gojko Arneri gdje bi se omogućili prostori za udruge i grupa građana,uz uređivanje svih Domova kulture po MO,uz uređenje infrastrukture,dječjih igrališta do šumskih putova.Voditelj radionice je upozorio da se puno izdvojenih prijedloga treba postaviti po sličnosti korištenja u jedan prijedlog. Da bi se to ostvarilo izabran je građanski odbor: Ivan Botica, Josipa Favro,Ivona Kapor,Vinka Lozica, Ante Prizmić i Frano Radaić, koji će biti aktivno uključeni u samu provedbu projekta sufinanciranog od Nacionalne zaklade, koristeći dodatnu pomoć od Agencije KORA.

Galerija

Zajedno za bolje - Korčulanska interaktivna radionica

KORA d.o.o.

Korčulanska razvojna agencija KORA d.o.o. za lokalni razvoj i poslovne usluge (KORA d.o.o.) započela je s radom 19.06.2013. godine.   Agencija je osnovana kao trgovačko društvo u vlasništvu Grada Korčule.   Poslovnica agencije KORA d.o.o. nalazi se u prostorijama zgrade gradske uprave, Trg Antuna i Stjepana Radića 1, 20260 Korčula.   ... Glavne aktivnosti agencije KORA su: –Suradnja u pripremi strateških...

Pročitajte više