Grad Korčula prošao 1. krug natječaja Zajedno za bolje

Grad Korčula prošao je prvi krug natječaja u programu „Zajedno za bolje“ koji vodi Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. U Zagrebu je 26.08.2013. održan sastanak predstavnika gradova koji ulaze u drugi krug natječaja.

Gradonačelnik Vinko Kapelina i direktorica Razvojne agencije KORA Ivana Fazinić prisustvovali su sastanku za provedbu projekta „Zajedno za bolje“ u prostorijama „Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva“ u Zagrebu. Grad Korčula je uz Omiš, Otočac, Kraljevicu i Pregradu prošao u drugi krug natječaja.

Drugi krug natječaja uključuje vođeni proces u kojem će kroz nekoliko radionica odabrani gradovi dobiti stručnu podršku u izobrazbi od strane Regionalnih mreža – partnerskih organizacija Nacionalne zaklade koje sudjeluju u provođenju Programa regionalnog razvoja.

Vođeni proces omogućuje gradovima da u suradnji s Regionalnim mrežama praktično provedu cjelokupni postupak uključivanja građana u utvrđivanje jednog relevantnog prioriteta na temelju kojeg će se pripremiti prijedlog projekta društvenog razvoja za koji će se moći zatražiti sufinanciranje Nacionalne zaklade u 70%-tnom iznosu ukupne vrijednosti predloženih aktivnosti. Maksimalni iznos koji se može dobiti od Zaklade je 250 000 kn.

Preporučljivo je da na radionicama za definiranje projekta društvenog razvoja sudjeluje 20 do 40 građana koji predstavljaju statistički uzorak, dakle predstavnici raznih dobnih skupina, zanimanja, zaposleni i nezaposleni građani. Od članova radionica izabrat će se građanski odbor od nekoliko članova i predsjednik odbora koji će biti aktivno uključeni u samu provedbu projekta sufinanciranog od Nacionalne zaklade.

Radionice će biti održane kroz 09. mjesec, a od 01.10. do 15.10. potrebno je napisati projekt na propisanom obrascu i prijaviti ga za sufinanciranje. Sama provedba projekta trebala bi krenuti početkom 2014. godine.

Ovim putem pozivamo zainteresirane građane da se jave za sudjelovanje na radionicama na kojima će se definirati razvojni projekt u koji će se ulagati. Održat će se 1 do 2 radionice.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva  pozivom na Razvojnu suradnju u području sudioničke demokracije želi potaknuti jedinice lokalne samouprave na uključivanje u postupak zajedničkog utvrđivanja i rješavanja prioriteta društvenog razvoja u lokalnoj zajednici te time želi postići sljedeće ciljeve:

  • uključivanje gradova u sustavni razvoj sudioničke demokracije koja polazi od činjenice da su građani i građanke subjekti ukupnih političkih i društvenih procesa u lokalnoj zajednici
  • stjecanje znanja i vještina o načinima uključivanja građana i građanki u procese donošenja odluka na lokalnoj razini
  • izgradnja uključivih lokalnih zajednica koje doprinose podizanju kvalitete življenja građanki i građana u tim zajednicama
  • podizanje razine društvenog kapitala u lokalnim zajednicama

Galerija

Grad Korčula prošao 1. krug natječaja Zajedno za bolje

KORA d.o.o.

Korčulanska razvojna agencija KORA d.o.o. za lokalni razvoj i poslovne usluge (KORA d.o.o.) započela je s radom 19.06.2013. godine.   Agencija je osnovana kao trgovačko društvo u vlasništvu Grada Korčule.   Poslovnica agencije KORA d.o.o. nalazi se u prostorijama zgrade gradske uprave, Trg Antuna i Stjepana Radića 1, 20260 Korčula.   ... Glavne aktivnosti agencije KORA su: –Suradnja u pripremi strateških...

Pročitajte više