Grad Korčula na prvim Energetskim danima Dubrovačko-neretvanske županije

Od 31. ožujka do 2. travnja održani su prvi Energetski dani Dubrovačko-neretvanske županije. Na svečanom otvaranju potpisani su sporazumi o suradnji između HEP-a te gradova i općina koji pripremaju SEAP (Akcijski plan održivog korištenja energije).

 

Od 31. ožujka do 2. travnja Regionalna razvojna agencija DUNEA i Dubrovačko-neretvanska županija održali su prve Energetske dane koji su se u brojnim gradovima i županijama pokazali iznimno uspješnim načinom podizanja svijesti i informiranja građana o važnosti energetske učinkovitosti i  obnovljivih izvora energije. Grad Korčulu su predstavljali gradonačelnik Vinko Kapelina i direktorica Korčulanske razvojne agencije KORA, Ivana Fazinić.

Energetske je dane službeno otvorio župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić. Tom su prigodom potpisani i Sporazumi o suradnji između HEP-a ODS, Elektrojug Dubrovnik, kao opskrbljivača energijom, i devet jedinica lokalne samouprave o razmjeni podataka o potrošnji električne energije. Podaci će se koristiti za potrebe izrade Akcijskog plana održivog korištenja energije (SEAP). Jedan od potpisnika Sporazuma o suradnji je i gradonačelnik Korčule, Vinko Kapelina.

Kroz DUNEA-ine projekte Meshartility i Alterenergy izrađuju se SEAP-i za Grad Korčulu te općine Lastovo, Vela Luka, Smokvica, Blato, Mljet, Konavle, Župa dubrovačka i Ston.

Energetski dani predstavljaju korak dalje u promociji i podizanju razine  znanja i svijesti ne samo djelatnika javnih uprava nego i samih građana s ciljem promocije koncepta održivog razvoja, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije. Ovo je prvi značajni korak DNŽ u tom smjeru koji će se nastaviti provoditi i u sljedećim godinama.

Tijekom Energetskih dana DNŽ održano je niz predavanja i radionica na temu energije i zaštite  okoliša, mogućnostima raspolaganja i upravljanja vlastitim prirodnim resursima, racionalnom  korištenju energije, primjeni mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije, ekološki  prihvatljivih goriva, razvoju i primjeni novih tehnologija, mogućnostima gospodarskog razvoja i financiranja projekata.

Posebna predavanja i igraonice održani su u osnovnim školama na kojima se poticala  zainteresiranost djece o temama energije i klime. U suradnji s partnerima organizirani su posebni stručni seminari, okrugli stolovi i prezentacije na kojima su sudjelovali predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, energetskih i razvojnih agencija, obrazovnih i znanstvenih institucija, strukovnih udruženja obrtnika i gospodarstvenika, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnici medija, stručnih udruga i civilnog društva.

Galerija

Grad Korčula na prvim Energetskim danima Dubrovačko-neretvanske županije

KORA d.o.o.

Korčulanska razvojna agencija KORA d.o.o. za lokalni razvoj i poslovne usluge (KORA d.o.o.) započela je s radom 19.06.2013. godine.   Agencija je osnovana kao trgovačko društvo u vlasništvu Grada Korčule.   Poslovnica agencije KORA d.o.o. nalazi se u prostorijama zgrade gradske uprave, Trg Antuna i Stjepana Radića 1, 20260 Korčula.   ... Glavne aktivnosti agencije KORA su: –Suradnja u pripremi strateških...

Pročitajte više