ZAVRŠENA PROVEDBA PROJEKTA GRAD KORČULA PRIJATELJ PODUZETNIKA

Projekt “Grad Korčula prijatelj poduzetnika“ sufinanciran je u 100%tnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda – Operativni program Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. Korisnik projekta je Grad Korčula provodi sa partnerima agencijom KORA d.o.o. i Poduzetničkim centrom Pakrac d.o.o.. Ukupna vrijednost projekta je 296.961,00 HRK. Provedba projekta trajala je od 20. srpnja 2016. do 19 srpnja 2016.

Problemi otoka su prometna izoliranost, slab protok informacija, smanjena mogućnost dodatne izobrazbe i u startu veći troškovi poslovanja. Mladi poduzetnici rade u otežanim uvjetima i potrebne su im institucionalna podrška te pomoć u promociji i informiranju. Projektom smo promovirati poduzetništvo i razvijali poduzetničku kulturu kod mladih.

 

Održivi model poticanja poduzetništva

Agencija KORA d.o.o. i dalje provodi aktivnost "Petak za poduzetnike". Opremljen je prostor na Gradskom bazen Gojko Arneri sredstvima iz projekta u kojem agencija KORA d.o.o. drži  otvorena vrata za sve upite poduzetnika te daje savjete o poslovanju i mogućnostima korištenja EU fondova.

Periodično, agencija KORA d.o.o. u sklopu provedbe ove aktivnosti organizira i radionice na temu aktualnih natječaja. Tako smo u sklopu provedbe aktivnosti „Petak za poduzetnike“ 20. studenog 2015. godine predstavili natječaj „Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP u područjima s razvojnim posebnostima kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)“ te smo održali su dvije radionice na temu „Ugovori između privatnih iznajmljivača i agencija“. Radionice su održane 26. veljače i 1. travnja 2016. godine u prostorijama agencije KORA-e, a održao ih je Ivica Martinović, stručni suradnik na projektima KORA d.o.o.

Uslijed svih provedenih promotivnih aktivnosti u sklopu provedbe projekta „Grad Korčula prijatelj poduzetnika“ te općenito rada razvojne agencije KORA d.o.o., primijetili smo porast zainteresiranosti poduzetnika i građana za usluge ove poduzetničke potporne institucije koji sve češće stupaju u kontakt i traže savjete. Najviše pitanja zaprimljeno je od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) koja se odnose na aktualne natječaje iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020.

 

Grad Korčula, KORA d.o.o. i Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. organizirali su studijsko putovanje u Pakrac kako bi se predstavnici Grada Korčule upoznali s jednim od najboljih primjera poticanja poduzetništva u RH.

Studijsko se putovanje održalo u periodu od 11. do 14. studenog 2015. godine, na kojem su prisustvovali predstavnici gradske vlasti, agencije KORA d.o.o.,  poduzetnika i udruga mladih:

  • predstavnik Grada Korčule - gradonačelnik Andrija Fabris
  • predstavnici agencije KORA d.o.o. – direktorica Ivana Fazinić i voditelj projekta Ivica Martinović
  • predstavnici poduzetnika - Josipa Barčić (vlasnica obrta Škatula), Andrija Ćurčić (vlasnik turističke agencije Kaleta), Ante Vojvodić (vlasnik obrta At corner) te Nikola Farac (nositelj OPG-a Nikola Farac i vlasnik obrta Pagar).
  • predstavnica udruge studenata Grada Korčule - Iva Žanetić

Radni posjet započeo je 12. studenoga 2015. u 09:00 sastankom sa predstavnicima Grada Pakraca i Poduzetničkog centra Pakrac d.o.o. (PCP d.o.o.). Domaćini sastanka su bili gradonačelnik Grada Pakraca, Davor Huška i direktorica PCP-a Ivana Orban.

Gradonačelnik Davor Huška je pojasnio je sve aktivnosti koje su prethodile osnivanju poduzetničkog centra, gospodarske zone te na kraju i dva inkubatora. Ivana Orban, direktorica PCP-a, predstavila je rezultate svih provedenih projekata koji su Pakracu osigurali reputaciju poduzetnički prijateljskog grada, način na koji je poduzetnički centar organiziran te usluge i mogućnosti koje nude poduzetnicima i drugim zainteresiranim korisnicima. Stručna suradnica Marija Stražičić istaknula je značajke i aktivnosti projektno razvojnog odjela i važnost ulaganja u obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala bez čega poduzetnička infrastruktura koju centar nudi ne bi bila adekvatno prepoznata od strane poduzetnika.

S direktorica Ivana Orban i stručnom suradnicom Marijom Stražičić  obišli smo Poduzetnički centar Pakrac d.o.o., poslovnu zonu i inkubatore te smo se upoznali s poduzetnicima koji posluju u poduzetničkoj zoni kako bi se informirali o njihovom zadovoljstvu uslugama Poduzetničkog centra Pakrac d.o.o..

Predstavnici Grada Korčule 13. studenog 2015. u prijepodnevnim satima prisustvovali su radnom posjetu Gradu Garešnici gdje su ih ugostili gradonačelnik Velimir Žunac i direktorica novoosnovanog Poduzetničkog centra Garešnica d.o.o. Vida Iličić. Vida Iličić je posljednjih 12 godina bila na čelu Poduzetničkog centra Pakrac d.o.o. kao jedan od ključnih sudionika u poticanju poduzetništva u Gradu Pakracu. Podsjetila nas je na važnost edukacije i ulaganja u razvoj ljudskih potencijala, te nas je upozorila na redovitu komunikaciju sa poduzetnicima, bez čega je teško prepoznati, razumjeti i ispravno reagirati na probleme i potrebe poduzetništva. Savjetovala je delegaciji Grada Korčule provedbu ankete o potrebama poduzetnika kako bi stekli pravu sliku o stanju na terenu.

Kao primjer dobre poduzetničke prakse posječena je tvrtka Fridrih d.o.o. iz Garešnice koja je uz pomoć Europskih fondova unaprijedila svoje poslovanje, te je danas jedan od najvećih proizvođača gljiva u ovom dijelu Europe.

U popodnevnim satima u konferencijskoj dvorani razvojne agencije LIRA d.o.o. u Lipiku održan je sastanak s predstavnicima Grada Lipika i razvojne agencije LIRA d.o.o.. Gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, pročelnica jedinstvenog upravnog odijela Veronika Prhal, stručna suradnica Darija Adžijević  te voditelj razvojnog odjela agencije LIRA, viši stručni suradnik Darian Husko predstavili su projekte Grada Lipika.

Gradonačelnik Vinko Kasana rekao je da je Grad Lipik prije dvije godine osnovao razvojnu agenciju LIRA d.o.o. po uzoru na Grad Pakrac koji ostvaruje odlične rezultate s Poduzetničkim centrom Pakrac d.o.o. Agencija je osnovana kako bi za projekte povukla sredstva iz EU fondova. Ulaskom u Europsku Uniju uvidjeli su šansu koja se otvara za ostvarivanje projekata za koje gradskim proračunom mogu financirati samo izradu potrebne dokumentacije, a novcima iz EU fondova u potpunosti ih ostvariti.

Pročelnica jedinstvenog upravnog odijela Veronika Prhal je predstavila uspješno završen projekt “Staze lipicanca i kune". To je projekt koji je proveden u suradnji s Gradom Pakracom. Grad Lipik i agencija LIRA d.o.o. pripremaju i mnogo novih projekata (“Višefunkcionalni centar za zdravstveni turizam u vili Zinke”, “Sportski centar u Lipiku”, “Sportsko-rekreacijske zone uz jezero Raminac", projekt obnove Kursalona i Wandelbahna) koji će turizam u Lipiku podignuti na razinu na kojoj je bio prije Domovinskog rata. Tim će projektima dati izravan poticaj i stvoriti preduvjete za bolji razvoj poduzetništva.

Studijsko putovanje završeno je posjetom Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik i Državnoj ergeli Lipik koji predstavljaju vrijedne resurse za razvoj Lipičkog turizma.

Predstavnici PCP-a pojasnili su da je uloga gradske vlasti izgraditi potrebnu infrastrukturu, stvoriti atrakciju te nakon toga potaknuti poduzetnike da koristeći stvorene resurse zapošljavaju stanovništvo i stvaraju dobit.

Budući nisu svi imali priliku prisustvovati studijskom putovanju, organizirali smo Javno predstavljanje primjera najbolje prakse poticanja poduzetništva (10. ožujka 2016. g.) u kongresnoj dvorani Centra za kulturu Korčula.

Gradonačelnik Grada Korčule, Andrija Fabris i direktorica razvojne agencije KORA d.o.o., Ivana Fazinić predstavili su potencijale i probleme s kojima se susreće otočno gospodarstvo te pojasnili ciljeve projekta "Grad Korčula prijatelj poduzetnika".

Rezultate ankete o poslovnoj klimi Grada Korčule i komparativnu analizu gospodarstva Gradova Korčule, Malog Lošinja i Hvara, koja jasno ukazuje na razvojne potencijale koje Grad Korčula ima  predstavio je stručni suradnik agencije KORA d.o.o. Ivica Martinović.

Marija Stražičić, stručna suradnica na projektima u Poduzetničkom centru Pakrac d.o.o., predstavila je dosadašnji rad poduzetničkog centra, poduzetničkog inkubatora i zone male privrede u Pakracu. Istaknula je strateško planiranje, komunikaciju i suradnju svih institucija i gospodarskih sudionika te dugotrajan i predan rad kao ključ njihovog uspjeha koji je rezultirao izgradnjom uspješne Zone male privrede Pakrac. Zona je sufinancirana sredstvima nacionalnih i pred pristupnih fondova EU. U cijelosti je popunjena privatnim tvrtkama koje trenutno zapošljavaju preko 450 djelatnika. U sklopu Poduzetničke zone djeluju i dva poduzetnička inkubatora koji su od strane Grada Pakraca prepoznati kao izuzetno važni instrumenti za razvoj poduzetništva. Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. poduzetnicima u zoni i inkubatorima nudi povoljan poslovni prostor, mentorstvo, usluge izrade poslovnih planova, pisanja projektnih prijava za natječaje iz nacionalnih i europskih fondova te knjigovodstvene usluge i porezno savjetovanje.

Marijana Puljas, stručna suradnica razvojne agencije DURA d.o.o. predstavila je poduzetnički inkubator „Tvornica ideja“. Istaknula je projekt Smart City Dubrovnik te prvu aktivnost projekta - CityOS Hackathon Dubrovnik. CityOS Hackathon rezultirao je projektima koji pomoću informacijskih tehnologija unapređuju kvalitetu života u Gradu Dubrovniku poput Smart sprinkler sustava za navodnjavanje koji prati količinu oborina, Dubrovnik Card app koja je Dubrovačku turističku karticu unaprijedila sa papirnog u digitalni oblik i Smart parking sustav koji putem interneta korisnike informira o slobodnim parkirnim mjestima.

Poduzetnici, stanari poduzetničkih inkubatora u Pakracu: Jadranka Krmpotić, vlasnica Pučkog otvorenog učilišta Obris i Milica Strehovac predstavnica tiskare Mediamik j.d.o.o., te Vedran Vukas-Džaić vlasnik ICT tvrtke Intuit d.o.o. iz Dubrovnika, predstavili su nam svoja poduzetnička iskustva i pomoć koji su dobili kao stanari inkubatora.

Nastavno na Javno predstavljanje primjera najbolje prakse poticanja poduzetništva održan je Okrugli stol s poduzetnicima u petak, 11. ožujka 2016. g. u Gradskoj vijećnici u Korčuli.

Na okruglom su stolu sudjelovali poduzetnici Grada Korčule, predstavnici razvojne agencije KORA d.o.o., Poduzetničkog centa Pakrac d.o.o., Grada Korčule, Grada Pakraca, HGK – Županijske komore Dubrovnik te Udruženja obrtnika Korčula - Lastovo. Poduzetnički centar Pakrac su predstavljali Marija Stražičić i voditelj poduzetničkog inkubatora, Željko Žilić, a Grad Pakrac je predstavljao Marijan Širac, voditelj odsjeka za opće poslove i društvene djelatnosti.  Prezentirali su aktivnosti koje Grad Pakrac i Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. poduzimaju kako bi potaknuli razvoj poduzetništva.

U dijalogu s poduzetnicima raspravljalo o problemima koji otežavaju poslovanje u Gradu Korčuli i mjerama za njihovo rješavanje i poticanje poduzetništva.

Jedna od tema bila je i ideja formiranja poduzetničkog inkubatora u Korčuli. Korčulanski poduzetnici smatraju da bi im u njihovim počecima poduzetnički inkubator mnogo značio jer u inkubatoru  se ne bi trebali brinuti o poslovnom prostoru i traženju informacija i savjeta već bi svoje vrijeme i resurse mogli usmjeriti na rast i razvoj poslovanja.

Edukacija samih poduzetnika kao i njihovih zaposlenika prepoznata je kao važan element za razvoj poduzetništva. S obzirom da se većina edukacija odvija u većim gradovima poput Zagreba, Splita ili Dubrovnika korčulanski se poduzetnici educiraju u otežanim uvjetima i uz veće troškove.

Na održanom Okruglom stolu s poduzetnicima prisustvovalo je ukupno 27 sudionika, od čega 17 poduzetnika.

 

Sajmovi lokalnih poduzetnika

Projektom Grad Korčula prijatelj poduzetnika osigurana su sredstva kojima je sufinancirana organizacija dvaju lokalnih sajmova i to 5. Dani Pošipa i Crni otok bijela vina. Sufinancirana je izrada promotivnih materijala, brošura, letaka, pozivnica i plakata, smještaj novinara, kulturno zabavni program te oprema za plakatiranje.

Objavljen je i Javni poziv za sufinanciranje sudjelovanja poduzetnika na sajmovima i natjecanjima u RH i inozemstvu. Od ukupno 4 prijave za sufinanciranje troškova sudjelovanja na sajmovima, isplaćene su dvije potpore  i to za Obrt Škatula, 3.953,54 HRK te za Totohost d.o.o. 4.359,38 HRK.

Organiziran novi sajam na razini otoka Korčule: Sajam kamena i drva koji je održan  02. i 03. srpnja 2016. Cilj ovoga sajma je istaknuti tradiciju i umijeće obrade drva i kamena te dodatno promovirati i pomoći poduzetnike i umjetnike koji se bave obradom drva i kamena

Sajam je, bio i komercijalnog karaktera budući da je svaki obrtnik i umjetnik prodavao svoje radove. Drvo i kamen predstavili su Miljenko Surjan, Franko Kramar i Mladen Barčot, članovi udruge „Likovno stvaralaštvo Vela Luke“, Dragan Dragojević, član udruge „Naši trudi“ iz Vela Luke, Milena Borovina, galerija „Volat“ iz Blata, Mihovil Depolo i Frano Botica, obrt za restauriranje namještaja „Depolo“ te Josipa Farac, Denis Nižetić i Dario Orlandini iz Klesarske škole „Pučišća“ na otoku Braču.

U organizaciji Sajma kamena i drva sudjelovali su osim Grada Korčule i agencije KORA d.o.o. i TZ Korčula, TZ općine Lumbarda, TZ općine Smokvica, TZ općine Blato, TZ općine Vela Luka i Udruženje obrtnika Korčula – Lastovo.

 

Promocija poduzetničke kulture mladima

Mladi najbolje uče uz pomoć konkretnih primjera. Mladima, učenicima srednjih škola i završnih razreda osnovne škole predstavili smo uspješne obrtnike i poduzetnike.

Provedbom elementa projekta Promocija poduzetničke kulture mladima organizirano je ukupno 8 susreta poduzetnika sa mladima, na kojima su o svojim poduzetničkim iskustvima govorili 16 poduzetnika, a poslušalo ih je 126 učenika srednje škole i 67 učenika osnovne škole.

Promocija poduzetništva u osnovnoj školi održana kroz tri susreta i to 22. travnja 2016. te 7. i 8. lipnja 2016. godine. Učenicima su predstavljena iskustva poduzetnika: Klesarska škola Pučišća (Dario Orlandini), Klesarski obrt Denis (Denis Nižetić), Obrt za restauraciju Depolo (Mihovil Depolo), OPG Komparak Vlaho, Kaleido j.o.o. (Sabina Milošević), Obrt Pjegavo jaje (Anamarija Granić).

U suradnji s srednjim školama s otoka Korčule i Klesarskom školom Pučišća napravili smo brošuru o školama i opisima zanimanja koja se mogu steći u njima te smo ju podijelili učenicima završnih razreda osnovne škole.

Promocija poduzetništva učenicima srednjih škola započeta je 10. ožujka 2016. i održana je kroz 5 susreta i to 10. ožujka 2016, 26. travnja 2016. te 05., 06., i 11. svibnja 2016. godine.

Na javnom predstavljanju primjera najbolje prakse poticanja poduzetništva održanom 10. ožujka 2016., poduzetnici, stanari poduzetničkih inkubatora u Pakracu: Jadranka Krmpotić, vlasnica Pučkog otvorenog učilišta Obris i Milica Strehovac predstavnica tiskare Mediamik j.d.o.o., te Vedran Vukas-Džaić vlasnik ICT tvrtke Intuit d.o.o. iz Dubrovnika, predstavili su nam svoja poduzetnička iskustva i pomoć koji su dobili kao stanari inkubatora.

Osim poduzetnika stanara poduzetničkih inkubatora, učenicima su se predstavili uspješni lokalni obrtnici i poduzetnici koji su im na svojim primjerima pojasnili sam pojam obrtništva i poduzetništva te njihove prednosti i mane i to redom: Totohost d.o.o. (Tino Andrijić), AT Corner (Ante Vojvodić), Obrt Millenium (Silvano Kapor), Obrt Cukarin - Smiljana Matijaca, Ilišković d.o.o.(Vlado Ilišković), Obrt Vigna travel adventure (Tatjana Vigna), KORKYRA SHIPPING d.o.o. (Zoran Čumbelić), LEDA d.o.o. (Nandor Rajšli).

Provedba projekta završena je 19. srpnja 2016. godine.

Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost Grada Korčule.​

Galerija

ZAVRŠENA PROVEDBA PROJEKTA GRAD KORČULA PRIJATELJ PODUZETNIKA ZAVRŠENA PROVEDBA PROJEKTA GRAD KORČULA PRIJATELJ PODUZETNIKA

KORA d.o.o.

Korčulanska razvojna agencija KORA d.o.o. za lokalni razvoj i poslovne usluge (KORA d.o.o.) započela je s radom 19.06.2013. godine.   Agencija je osnovana kao trgovačko društvo u vlasništvu Grada Korčule.   Poslovnica agencije KORA d.o.o. nalazi se u prostorijama zgrade gradske uprave, Trg Antuna i Stjepana Radića 1, 20260 Korčula.   ... Glavne aktivnosti agencije KORA su: –Suradnja u pripremi strateških...

Pročitajte više