Tiskana nova knjiga o tradicionalnim zanatima, razvoju turizma i kulturnoj baštini Korčule

Knjiga 'Grad Korčula - Kroz arhivsku građu kotarskog poglavarastva i općine korčulanske' (tijekom 19. i 20. st.) autora Nevena Fazinića objavljena je krajem ove godine, a tisak knjige sufinanciran je kroz projekt 'Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija' u okviru kojeg je proveden i niz znanstvenih istraživanja o životu Grada Korčule tijekom 19. i 20. stoljeća.

Glavne tema istraživanja bili su tradicionalni obrti, zanati, razvoj turizma i razvoj nematerijalne kulturne baštine. Poseban se naglasak stavio na kamenoklesarstvo, pomorstvo i ribarstvo koje su se istaknule kao glavne djelatnosti Korčule kroz povijest no važno je spomenuti i ljekarništvo, brodogradnju, zlatarstvo, pekarstvo, limarstvo, postolarstvo, pomorstvo, ugostiteljstvo, turizam i brojne dr. Osim spomenutog, autor Neven Fazinić, koristeći arhivsku građu Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo, obrađuje i teme poput iseljeništva, bratovština, društva, cesta, zdravstva, poljoprivrede, vinogradarstva, elektrifikacije te brojne druge.

Projekt Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija sufinancirala je Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program 'Konkurentnost i kohezija' 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta je 33.872.704,57 kuna, od čega su bespovratna sredstva 27.748.345,48 kuna.

Nositelj projekta je Dubrovačko-neretvanska županija, provedbu koordinira Regionalna agencija DUNEA, a Grad Korčula i Korčulanska razvojna agencija KORA su dio partnerskog konzorcija. Cilj projekta stvaranje je i promocija kulturne i etnografske ponude Dubrovačko-neretvanske županije pod zajedničkim nazivom „Putevima prošlosti“. U sklopu projekta označene su pješačke staze Austrijski put i četiri tematske staze Babino polje, a uređuju se Zavičajna kuća Dubrovačko primorje, Gradski muzej Korčula smješten u palači Ismaeli-Gabrielis i Muzej zlata i srebra Smokvica.

Više možete pročitati na poveznici.

Izvor: https://www.dunea.hr/

Galerija

Tiskana nova knjiga o tradicionalnim zanatima, razvoju turizma i kulturnoj baštini Korčule Tiskana nova knjiga o tradicionalnim zanatima, razvoju turizma i kulturnoj baštini Korčule

KORA d.o.o.

Korčulanska razvojna agencija KORA d.o.o. za lokalni razvoj i poslovne usluge (KORA d.o.o.) započela je s radom 19.06.2013. godine.   Agencija je osnovana kao trgovačko društvo u vlasništvu Grada Korčule.   Poslovnica agencije KORA d.o.o. nalazi se u prostorijama zgrade gradske uprave, Trg Antuna i Stjepana Radića 1, 20260 Korčula.   ... Glavne aktivnosti agencije KORA su: –Suradnja u pripremi strateških...

Pročitajte više