Studijsko putovanje: U Pakrac i okolicu po primjere dobre prakse

Predstavnici Grada Korčule otputovali su u radni posjet Gradu Pakracu i Poduzetničkom centru Pakrac d.o.o. kako bi se upoznali s jednim od najboljih primjera poticanja poduzetništva u Hrvatskoj. Studijsko putovanje dio je zajedničkog rada na projektu “Grad Korčula prijatelj poduzetnika“ kojega Grad Korčula provodi s agencijom KORA d.o.o. i Poduzetničkim centrom Pakrac d.o.o. (PCP) kao partnerima na projektu.

Delegacija Grada Korčule sastojala se od predstavnika Gradske vlasti, agencije KORA d.o.o.,  poduzetnika i mladih. Gradonačelnik Andrija Fabris prisustvovao je putovanju od strane Grada Korčule, a Ivana Fazinić i voditelj projekta Ivica Martinović predstavljali su agenciju KORA d.o.o.. Putovanju je prisustvovalo četvero poduzetnika: Josipa Barčić - vlasnica obrta Škatula, Andrija Ćurčić - vlasnik turističke agencije Kaleta, Ante Vojvodić - vlasnik obrta At corner te Nikola Farac - nositelj OPG-a Pagar. Iva Žanetić je predstavljala udruge mladih iz Korčule.

Radni posjet započeo je 12. studenoga 2015. sastankom predstavnika Grada Korčule sa predstavnicima Grada Pakraca koje su predvodili gradonačelnik Davor Huška i direktorica PCP-a Ivana Orban.

Povijesni prikaz nastanka i razvoja obrtništva u Pakracu prezentirala je ravnateljica Muzeja grada Pakraca, Jelena Hihlik, a o svim aktivnostima koje su prethodile osnivanju Poduzetničkog centra, gospodarske zone te na kraju i dva inkubatora upoznao nas je gradonačelnik Davor Huška.

Ivana Orban, direktorica PCP-a, predstavila je rezultate svih provedenih projekata koji su Pakracu osigurali reputaciju poduzetnički prijateljskog grada, način na koji je poduzetnički centar organiziran te usluge i mogućnosti koje nude poduzetnicima i drugim zainteresiranim korisnicima. Stručna suradnica Marija Stražičić istaknula je značajke i aktivnosti projektno razvojnog odjela i važnost ulaganja u obrazovanje i razvoj ljudskih potencijala bez čega poduzetnička infrastruktura koju centar nudi ne bi bila adekvatno prepoznata od strane poduzetnika.

Direktorica Ivana Orban i stručna suradnica Marija Stražičić  provele su delegaciju kroz Poduzetnički centar Pakrac d.o.o., poslovnu zonu i inkubatore. Zanimljivo je istaknuti da je u tvrtkama u njihovoj poslovnoj zoni zaposleno više 500 djelatnika.

Drugi dan radnog posjeta delegaciju su ugostili gradonačelnik Grada Garešnice Velimir Žunac i direktorica novoosnovanog Poduzetničkog centra Garešnica d.o.o. Vida Iličić. Vida Iličić je posljednjih 12 godina bila na čelu Poduzetničkog centra Pakrac d.o.o. kao jedan od ključnih sudionika u poticanju poduzetništva u Gradu Pakracu. Podsjetila nas je na važnost edukacije i ulaganja u razvoj ljudskih potencijala, te nas je upozorila na redovitu komunikaciju sa poduzetnicima, bez čega je teško prepoznati, razumjeti i ispravno reagirati na probleme i potrebe poduzetništva.

U Garešnici je delegacija obišla jednog od najvećih proizvođača gljiva u ovom dijelu Europe, tvrtku Fridrih d.o.o.. Tvrtka je uz pomoć Europskih fondova unaprijedila svoje poslovanje.

U podnevnim satima je u konferencijskoj dvorani razvojne agencije LIRA d.o.o. u Lipiku održan susret s predstavnicima Grada Lipika i agencije LIRA. Gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana, pročelnica jedinstvenog upravnog odijela Veronika Prhal, stručna suradnica Darija Adžijević  te voditelj razvojnog odjela agencije LIRA, viši stručni suradnik Darian Husko predstavili su nam projekte Grada Lipika.

Gradonačelnik Kasana rekao je da je Grad Lipik osnovao razvojnu agenciju LIRA po uzoru na Grad Pakrac koji ostvaruje odlične rezultate s Poduzetničkim centrom Pakrac. Grad Lipik se prije dvije godine odlučio na osnivanje razvojne agencije kako bi za svoje projekte privukao sredstva iz EU fondova. Ulaskom u Europsku Uniju uvidjeli su šansu koja se otvara za ostvarivanje projekata za koje gradskim proračunom mogu financirati samo izradu potrebne dokumentacije, a novcima iz EU fondova u potpunosti ih ostvariti.

Predstavljanjem projekta provedenim u suradnji s Gradom Pakracom "Staze lipicanca i kune te s novim projektima "Spomen park Domovinskog rata u Lipiku", "Višefunkcionalni centar za zdravstveni turizam u vili Zinke", "Sportski centar u Lipiku", "Sportsko-rekreacijske zone uz jezero Raminac" te projektima obnove Kursalona i Wandelbahna s izgradnjom hotela, Grad Lipik i razvojna agencija LIRA upoznali su delegaciju sa svojim planom, strategijom i naporima kojima turizam u Gradu Lipiku žele podići na razinu na kojoj je bio prije Domovinskog rata.

Studijsko putovanje završeno je posjetom Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik i Državnoj ergeli Lipik koji predstavljaju vrijedne resurse za razvoj Lipičkog turizma.

Studijsko putovanje dio je projekta “Grad Korčula prijatelj poduzetnika“ ukupne vrijednosti 296.961,00 HRK kojeg u 100%-tnom iznosu financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda - Operativni program Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.

Galerija

Studijsko putovanje: U Pakrac i okolicu po primjere dobre prakse

KORA d.o.o.

Korčulanska razvojna agencija KORA d.o.o. za lokalni razvoj i poslovne usluge (KORA d.o.o.) započela je s radom 19.06.2013. godine.   Agencija je osnovana kao trgovačko društvo u vlasništvu Grada Korčule.   Poslovnica agencije KORA d.o.o. nalazi se u prostorijama zgrade gradske uprave, Trg Antuna i Stjepana Radića 1, 20260 Korčula.   ... Glavne aktivnosti agencije KORA su: –Suradnja u pripremi strateških...

Pročitajte više