Održano Javno predstavljanje i Okrugli stol s poduzetnicima

Grad Korčula, razvojna agencija KORA d.o.o. i Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. provode projekt "Grad Korčula prijatelj poduzetnika". Glavni ciljevi projekta su poticanje poduzetništva u Gradu Korčuli te prijenos znanja iz Grada Pakraca u Grad Korčulu.

U sklopu provedbe projekta u Korčuli je 10. ožujka 2016. g.održano Javno predstavljanje primjera najbolje prakse poticanja poduzetništva. Primjere najbolje prakse prezentirali su predstavnici Grada Pakraca i Poduzetničkog centra Pakrac d.o.o. te predstavnici Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA d.o.o. Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. je dobitnik nagrada za najbolji poduzetnički centar 2008., najuspješniji poduzetnički inkubator 2010. i najbolju poduzetničku zonu 2011. DURA d.o.o. vodi uspješan poslovni inkubator "Tvornica ideja" u Dubrovniku. 

Gradonačelnik Grada Korčule, Andrija Fabris i direktorica razvojne agencije KORA d.o.o., Ivana Fazinić predstavili su potencijale i probleme s kojima se susreće otočno gospodarstvo te pojasnili ciljeve projekta "Grad Korčula prijatelj poduzetnika". Stručni suradnik agencije KORA d.o.o., Ivica Martinović predstavio je rezultate ankete o poslovnoj klimi Grada Korčule te komparativnu analizu gradova Korčula, Hvar i Mali Lošinj.

Marija Stražičić, stručna suradnica na projektima u Poduzetničkom centru Pakrac d.o.o., predstavila je dosadašnji rad poduzetničkog centra, poduzetničkog inkubatora i zone male privrede u Pakracu. Istaknula je strateško planiranje, komunikaciju i suradnju svih institucija i gospodarskih sudionika te dugotrajan i predan rad kao ključ njihovog uspjeha koji je rezultirao izgradnjom uspješne Zone male privrede Pakrac. Zona je sufinancirana sredstvima nacionalnih i predpristupnih fondova EU. U cijelosti je popunjena privatnim tvrtkama koje trenutno zapošljavaju preko 450 djelatnika. U sklopu Poduzetničke zone djeluju i dva poduzetnička inkubatora koji su od strane Grada Pakraca prepoznati kao izuzetno važni instrumenti za razvoj poduzetništva. Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. poduzetnicima u zoni i inkubatorima nudi povoljan poslovni prostor, mentorstvo, usluge izrade poslovnih planova, pisanja projektnih prijava za natječaje iz nacionalnih i europskih fondova te knjigovodstvene usluge i porezno savjetovanje.

Marijana Puljas, stručna suradnica razvojne agencije DURA d.o.o. predstavila je poduzetnički inkubator „Tvornica ideja“. Istaknula je projekt Smart City Dubrovnik te prvu aktivnost projekta - CityOS Hackathon Dubrovnik.  CityOS Hackathon rezultirao je projektima koji pomoću informacijskih tehnologija unapređuju kvalitetu života u Gradu Dubrovniku poput Smart sprinkler sustava za navodnjavanje koji prati količinu oborina, Dubrovnik Card app koja je Dubrovačku turističku karticu unaprijedila sa papirnog u digitalni oblik i Smart parking sustav koji putem interneta korisnike informira o slobodnim parkirnim mjestima.

Poduzetnici, stanari poduzetničkih inkubatora u Pakracu: Jadranka Krmpotić, vlasnica Pučkog otvorenog učilišta Obris i Milica Strehovac predstavnica tiskare Mediamik j.d.o.o., te Vedran Vukas-Džaić vlasnik ICT tvrtke Intuit d.o.o. iz Dubrovnika, predstavili su nam svoja poduzetnička iskustva i pomoć koji su dobili kao stanari inkubatora.

Nastavno na Javno predstavljanje primjera dobre prakse poticanja poduzetništva održan je Okrugli stol s poduzetnicima u petak, 11. ožujka 2016. g. u Gradskoj vijećnici u Korčuli.

Na okruglom su stolu sudjelovali poduzetnici Grada Korčule, predstavnici razvojne agencije KORA d.o.o., Poduzetničkog centa Pakrac d.o.o., Grada Korčule, Grada Pakraca, HGK – Županijske komore Dubrovnik te Udruženja obrtnika Korčula - Lastovo. Poduzetnički centar Pakrac su predstavljali Marija Stražičić i voditelj poduzetničkog inkubatora, Željko Žilić, a Grad Pakrac je predstavljao Marijan Širac, voditelj odsjeka za opće poslove i društvene djelatnosti.  Prezentirali su aktivnosti koje Grad Pakrac i Poduzetnički centar Pakrac d.o.o. poduzimaju kako bi potaknuli razvoj poduzetništva.

Na okruglom stolu se u dijalogu s poduzetnicima raspravljalo o problemima koji otežavaju poslovanje u Gradu Korčuli i mjerama za njihovo rješavanje i poticanje poduzetništva.

Raspravljalo se o ideji formiranja poduzetničkog inkubatora u Korčuli. Korčulanski poduzetnici smatraju da bi im u njihovim počecima poduzetnički inkubator mnogo značio jer u inkubatoru  se ne bi trebali brinuti o poslovnom prostoru i traženju informacija i savjeta već bi svoje vrijeme i resurse mogli usmjeriti na rast i razvoj poslovanja.

Edukacija samih poduzetnika kao i njihovih zaposlenika prepoznata je kao važan element za razvoj poduzetništva. S obzirom da se većina edukacija odvija u većim gradovima poput Zagreba, Splita ili Dubrovnika korčulanski se poduzetnici educiraju u otežanim uvjetima i uz veće troškove.

Javno predstavljanje primjera najbolje prakse poticanja poduzetništva i Okrugli stol s poduzetnicima aktivnosti su projekta “Grad Korčula prijatelj poduzetnika“ ukupne vrijednosti 296.961,00 HRK kojeg u 100%-tnom iznosu financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda - Operativni program Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013.

 

 

 

 

Galerija

Održano Javno predstavljanje i Okrugli stol s poduzetnicima Održano Javno predstavljanje i Okrugli stol s poduzetnicima Održano Javno predstavljanje i Okrugli stol s poduzetnicima Održano Javno predstavljanje i Okrugli stol s poduzetnicima Održano Javno predstavljanje i Okrugli stol s poduzetnicima Održano Javno predstavljanje i Okrugli stol s poduzetnicima

KORA d.o.o.

Korčulanska razvojna agencija KORA d.o.o. za lokalni razvoj i poslovne usluge (KORA d.o.o.) započela je s radom 19.06.2013. godine.   Agencija je osnovana kao trgovačko društvo u vlasništvu Grada Korčule.   Poslovnica agencije KORA d.o.o. nalazi se u prostorijama zgrade gradske uprave, Trg Antuna i Stjepana Radića 1, 20260 Korčula.   ... Glavne aktivnosti agencije KORA su: –Suradnja u pripremi strateških...

Pročitajte više