Natječaj Veleposlanstva SAD-a - Program malih potpora („Small Grants Program“)

Odjel za javnu diplomaciju Veleposlanstva SAD-a poziva na prijedloge programa u sljedećim područjima:

 

Poduzetništvo/ekonomski prosperitet

 • Projekti koji pripremaju mala i srednja poduzeća za širenje na globalno tržište.
 • Antikorupcijski obrazovni programi i inicijative koje doprinose odgovornosti vlade, transparentnosti poslovanja i poboljšanju investicijske klime u Hrvatskoj.
 • Programi poduzetništva za nedovoljno zastupljenu publiku, uključujući žene, manjine i stanovnike malih gradova i ruralnih područja.
 • Programi koji podupiru uspon žena na više rukovodeće pozicije u vladi, poslovnom menadžmentu, civilnom društvu, akademskim krugovima i drugim sektorima.
 • Programi koji produbljuju veze između američkih i hrvatskih profesionalnih tehnoloških organizacija i institucija, po mogućnosti uz virtualno ili osobno sudjelovanje američkih stručnjaka o temama kao što su umjetna inteligencija, financijska tehnologija i kibernetička sigurnost.

 

Igre/esport

 • Projekti koji promiču mogućnosti karijere u esportu i igrama, uključujući turnire, festivale, radionice, predavanja, konferencije i povezane aktivnosti za poboljšanje uvjeta za amaterske i profesionalne igrače, uključujući one iz nedovoljno zastupljenih grupa.
 • Aktivnosti koje ističu razvoj igara kao rastuću industriju, kao što su hackathoni, aktivnosti profesionalnog razvoja za programere. Preporuča se angažiranje američkih stručnjaka u virtualnim ili osobnim programima.

 

Klimatska svijest

 • Inovativni programi koji angažiraju američke i hrvatske stručnjake u klimatskim akcijama, uključujući podizanje klimatske svijesti, podizanje ekološke pravednosti te promicanje zelenog gospodarstva i ekološki prihvatljivih poduzetničkih inicijativa kao što su održivi razvoj, održivo financiranje, obnovljivi izvori energije i eko-turizam.

 

Ljudska prava i demokracija

 • Programi za učitelje i/ili učenike koji jačaju hrvatski obrazovni kurikulum o holokaustu uključivanjem novih resursa, uvođenjem novih strategija u učionici i razvojem angažiranih aktivnosti i radionica koje se bore protiv antisemitizma i promiču toleranciju.
 • Programi koji unapređuju obrazovanje o holokaustu u Hrvatskoj povećanjem kapaciteta ključnih institucija i organizacija za produbljivanje razumijevanja prošlosti i pitanja naslijeđa. Prednost imaju projekti koji angažiraju američke stručnjake za zajedničke aktivnosti.
 • Projekti koji uključuju nedovoljno zastupljenu publiku, slave različitost i povećavaju društvenu uključenost nedovoljno zastupljenih skupina.

 

Kultura

 • Umjetnički programi koji dijele bogatstvo i raznolikost američkih vrijednosti i podržavaju kulturni dijalog između Amerikanaca i Hrvata. Programi mogu uključivati ​​kulturne nastupe, gostujuće govornike/režisere/izvođače, prava na američka djela, izložbe, radionice i razmjene umjetnosti. Potrebna je komponenta obrazovnog programa, kao što su radionice ili majstorski tečajevi koje provode jedan ili više gostujućih umjetnika iz SAD-a.

 

Mediji i digitalna komunikacija

 • Projekti povezani s medijima koji se bave jednom ili više sljedećih tema: sloboda medija, medijska pismenost, suzbijanje dezinformacija i lažnih vijesti te podrška profesionalnom razvoju u istraživačkom novinarstvu.
 • Projekti povezani s digitalnom komunikacijom koji se bave jednom ili više sljedećih tema: digitalno poduzetništvo, digitalne i medijske inovacije te korištenje umjetne inteligencije u komunikacijama.

 

Potpore se dodjeljuju hrvatskim neprofitnim organizacijama i institucijama uključujući obrazovne ustanove.Podnositelji zahtjeva mogu podnijeti samo jedan prijedlog po organizaciji. Organizacije s aktivnim potporama ne ispunjavaju uvjete za prijavu.

 • Ukupna očekivana raspoloživa sredstva: 150.000 USD. 
 • Očekivani iznosi bespovratnih sredstava: 10.000 $ – 25.000 $
 • Veleposlanstvo zadržava pravo ponuditi djelomično financiranje bilo kojeg projekta.
 • Bespovratna sredstva moraju se koristiti za financiranje aktivnosti koje se odvijaju u Hrvatskoj ili regiji, ako projekt ima regionalnu komponentu.
 • Proračuni se moraju dostaviti u američkim dolarima. Povjerenstvo neće razmatrati projekte s proračunima napisanim u hrvatskim kunama ili drugim valutama.

Rok za dostavu prijava je 10.1.2022. u 12:00 sati.

Pitanja o programu možete dostaviti putem e-maila na zagrebpdgrants@state.gov. 

Više na poveznici.

Galerija

Natječaj Veleposlanstva SAD-a - Program malih potpora („Small Grants Program“)

KORA d.o.o.

Korčulanska razvojna agencija KORA d.o.o. za lokalni razvoj i poslovne usluge (KORA d.o.o.) započela je s radom 19.06.2013. godine.   Agencija je osnovana kao trgovačko društvo u vlasništvu Grada Korčule.   Poslovnica agencije KORA d.o.o. nalazi se u prostorijama zgrade gradske uprave, Trg Antuna i Stjepana Radića 1, 20260 Korčula.   ... Glavne aktivnosti agencije KORA su: –Suradnja u pripremi strateških...

Pročitajte više