Konferencija “Razna lica fortifikacija”

Gradonačelnik Grada Korčule, Andrija Fabris i direktorica agencije KORA, Ivana Fazinić prisustvovali su konferenciji “Razna lica fortifikacija” koje se održala 23. listopada u Klisu. Tema konferencije bila je digitalna interpretacija kulturno-povijesnog nasljeđa. Organizatori konferencije su: Splitsko-dalmatinska županija, Laboratorij za društvene inovacije, tvrtka Karzen&Karzen te Veleučilište Baltazar iz Zaprešića.

U Hrvatskoj postoji nevjerojatno veliki broj fortifikacija, dvoraca, tvrđava i ostalih zdanja koja svjedoče o davnim povijesnim vremenima, osvajanjima, bitkama, romansama, legendama i mitovima. Neka su od tih zdanja trenutno u procesu, revitalizacije, neka se ljeti transformiraju u pozornice na kojima se odvijaju predstave, koncerti i performansi, neka su osvijetljena, a neka svake godine sve više propadaju i predaju se zubu vremena. Infrastrukturna obnova je zahtjevna i skupa. Na većini fortifikacija i objekata nisu u potpunosti provedena arheološka istraživanja niti postoje konzervatorske podloge. Imovinsko pravni odnosi nisu u potpunosti riješeni. Sve su to prepreke za fizičku rekonstrukciju ovih lokaliteta.

Dok se gore navedeni problemi ne riješe, “preostaju nam digitalna interpretacija, pripovijedanje i event menadžment. Sve su to inovativna rješenja i aktivnosti koje oživljavaju lokalitete, prikazuju povijesna događanja na svjež i inovativan način, omogućavaju ostvarenje novih turističkih sadržaja i bogatiju ponudu za raznu dob i grupe posjetitelja, a samim time doprinose povećanju broja radnih mjesta i gospodarskom razvitku lokalne zajednice.” (Mirna Karzen, predstavnica organizacijskog tima)

Izvrstan primjer digitalizacije predstavljen na konferenciji je projekt “Virtualni Juraj Dalmatinac” koji 2014. godine proglašen najboljom svjetskom inovacijom u turizmu. Instalacijom AR (Augmented Reality) aplikacije na mobilni telefon ili tablet, korisniku se pruža mogućnost da usmjeravanjem kamere telefona/tableta prema AR lokaciji na zaslonu uređaja dobije prikaz virtualnog 3D modela Juraja Dalmatinca. Model se pri tome obraća korisniku i iznosi podatke o povijesti gradnje šibenske katedrale, graditelju Juraju Dalmatincu te UNESCO-vom uvrštenju katedrale u popis svjetske kulturne baštine.

To je vodič koji edukativno i zabavno, kroz jednostavnu instalaciju na mobilnom telefonu ili tabletu, a turistima osim informacija o šibenskoj katedrali nudi i mogućnost fotografiranja s virtualnim graditeljem katedrale te kratku povijest o gradnji najljepšeg spomenika u Šibeniku.

Ponuditelji mobilnih i digitalnih rješenja postali su vrlo kreativni i inovativni dobavljači mobilnih usluga za kulturne korisnike, institucije i posjetitelje. Širenje informacija u bezgraničnom digitaliziranom svijetu omogućava nesmetanu promociju kulturne baštine te učinkovito komuniciranje s korisnicima. Gotovo sve korisnike spaja želja za istraživanjem, potreba za interaktivnim sudjelovanjem i strast prema digitalnim inovacijama koje omogućavaju sasvim novu interpretaciju kulturne baštine.

Link na stranicu konferencije je OVDJE.

Galerija

Konferencija “Razna lica fortifikacija”

KORA d.o.o.

Korčulanska razvojna agencija KORA d.o.o. za lokalni razvoj i poslovne usluge (KORA d.o.o.) započela je s radom 19.06.2013. godine.   Agencija je osnovana kao trgovačko društvo u vlasništvu Grada Korčule.   Poslovnica agencije KORA d.o.o. nalazi se u prostorijama bazena Gojko Arneri na prvom katu.   ... Glavne aktivnosti agencije KORA su: –Suradnja u pripremi strateških dokumenata –Poticanje Grada Korčule na...

Pročitajte više