12. Europski tjedan regija i gradova

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva organizirala je i financirala studijsko putovanje U Bruxelles za predstavnike 4 grada u RH koji provode projekte unutar programa Zajedno za bolje.  Povod putovanja je 12. Europski tjedan regija i gradova koji se održao od 06. do 09. listopada 2014. Gradovi uključeni u ovogodišnji program Zajedno za bolje su: Omiš, Pregrada, Kraljevica i Korčula koju je predstavljala voditeljica projekta Centar civilnog društva, Ivana Fazinić. 

Europski tjedan regija i gradova je skup koji zajednički organiziraju Europska komisija, Odbor regija i Europski parlament uz suradnju partnerskih europskih i financijskih institucija, privatnog sektora te predstavnika više od 200 gradova, županija i regija. Slogan ovogodišnjeg 12. Europskog tjedna regija i gradova je ”Zajedno rastemo – pametna ulaganja u ljude” s naglaskom na tri teme, a to su: povezivanje regionalnih strategija, izgradnja kapaciteta te teritorijalna suradnja. Ove teme su razmatrane u okviru seminara, radionica i okruglih stolova. 

 

Prvog dana studijskog putovanja delegacija je prisustvovala sastanku sa predstavnicima organizacije ECAS (European Citizen Action Service). Na sastanku su predstavljene usluge koje ECAS pruža svim građanima EU-a, a to su savjetovanje o financiranju projekata putem EU fondova, usluge pravnih savjeta prilikom selidbe u inozemstvo i pomoć u zaštiti građanskih prava. Informirani smo o raznim programima iz kojih se mogu financirati projekti gradova. 
 
Narednih dana studijskog putovanja prisustvovali smo radionicama o planovima i razvojim strategijama EU-a, o inicijativama koje se javljaju i koje čekaju na odobrenje Europske komisije te o perspektivi razvoja gradova i regija unutar EU-a. Radionce su uglavnom održane na engleskm jeziku sa simultanim prijevodom na nekoliko ostalih službenih jezika EU-a. Na radionici na kojoj je predstavljena strategija razvoja Jadransko-jonske regije govornici su bili i Ivan Jakovčić i Oriano Otočan koji su svoje izlaganje održali na hrvatskom jeziku. 
 
Ciljevi strategije razvoja Jadransko-jonske regije su bolje povezivanje i suraduja na području prometa, energetike, turizma, zaštite životne sredine i promocije pomorskog gospodarstva. Jadransko-jonska inicijativa trenutno okuplja osam zemalja regije od kojih su četiri članice EU-a, Grčka, Italija, Slovenija i Hrvatska , a preostale četiri su Albanija, BiH, Crna Gora i Srbija. EU je do sada usvojila strategije razvoja za 2 regije: Podunavsku i Baltičku. U strategiji Jadransko-jonske regije koristit će iskustva usvojena tijekom razvoja i implementacije prethodne dvije strategije.
 
U nastavku je opis važnijih radionica kojima je delegacija gradova prisustvovala.
 
Na radionici o Strategiji razvoja Jadransko-jonske regije predstavljena su 4 glavna stupa njezinog razvoja. Razradu razvojnog stupa 1 - Plavi rast (Blue growth) - vode Grčka i Crna Gora, razradu razvojnog stupa 2 - Povezivanje regije - vode Italija i Srbija, razradu razvojnog stupa 3 - Kvaliteta okoliša - vode Slovenija i BIH, dok razradu razvojog stupa 4 - Održivi turizam - vode Hrvatska i Albanija.  Na temelju ove strategije raspisivat će se natječaji za zemlje iz regije. 
 
Iznimno je zanimljiva bila radionica o razmjeni praktičnih iskustava između predstavnika gradova i regija unutar EU-a (Peer-to-peer exchange). Na toj je radionici kao primjer poslužila Hrvatska kojoj je u pripremi Operativnih programa i ostalih strateških dokumenata pomagala Poljska. Predavanje o tom iskustvu je održala Danuta Jablonska. Naglasila je da je Hrvatska bila u iznimno zahtjevnoj situaciji jer je u kratkom vremenu morala pripremiti sve strateške dokumente za financijsko razdoblje 2007 - 2013 (iako je u tom razdoblju članica bila samo 6 mjeseci) te paralelno pripremati strateške dokumente za financijsko razdoblje 2014 - 2020.
 
Radionica "Mobility in geographically and demographically challenged regions" predstavila je inicijativu grupacije unutar Europskog parlamenta koja želi skrenuti pažnju Europske komisije na probleme mobilnosti u izoliranim, pretežno ruralnim područjima EU-a. Strategija EU-a predvuđa znatna ulaganja u glavne europske prometne koridore te mobilnost unutar velikih gradova, dok su problemi izoliranih regija u drugom planu. Ova inicijativa nastoji osigurati financiranje kroz EU fondove i za prometno izolirane regije.
 
Radionica "Solutions for smart infrastructure and services in the cities" predstavila je razvojne mogućnosti za gradove. Trend u Europi je bolje povezivanje gradova sa stanovnicima. Lokalno je stanovništvo iznimno bitan faktor razvoja. Napredni gradovi razvijaju platforme za direktnu komunikaciju s građanima. Informacijski sustavu postaju sve bitniji i zbog praćenja statističkih podataka u gradovima (potrošnja energije, gužve, broj slobodnih parkirnih mjesta u gradovima i sl) na temelju kojih se s vremenom mogu poćeti raditi i predviđanja budućih događanja.
 
Radionica "Internet of the Things" predstavila je napredne razvojne mogućnosti koje nam pruža internet. U prvom valu internet tehnologije povezivali su se kompjuteri, u drugom valu su se povezivali ljudi, a u trećem valu će se povezivati sve što možemo zamisliti. Pruža se bezbroj mogućnosti za razvoj novih usluga. Kao primjer, mogao bi se razviti sustav koji će omogućiti automobilu da automatski pozove najbližu hitnu pomoć kad detektira da se dogodio sudar. Za mnoge je gradove (pa i za Korčulu) ovo ipak daleka budućnost jer prvi je korak digitalizacija i dostupnost jednostavnijih podataka poput potrošnje električne energije, potrošnje vode, praćenje broja slobodnih parkirnih mjesta i sl. 
 
Za civilno je društvo zanimljiva radionica koja je predstavila koncept CLLD (Community led local development) To je koncept u kojem civilno društvo predvodi razvoj manjih gradskih cjelina ili manjih gradova. EU nastoji potaknuti građane na aktivnije sudjelovanje u razvoju sredine i donošenju odluka. Mnogi će se natječaji za prijavu projekata bazirati na ovom konceptu.
 
Cjelokupni program radionica možete vidjeti na ovom linku.
 
Prezentacije za neke od radionica možete preuzeti na ovom linku.

 

Dokumenti

Galerija

12. Europski tjedan regija i gradova 12. Europski tjedan regija i gradova 12. Europski tjedan regija i gradova 12. Europski tjedan regija i gradova

KORA d.o.o.

Korčulanska razvojna agencija KORA d.o.o. za lokalni razvoj i poslovne usluge (KORA d.o.o.) započela je s radom 19.06.2013. godine.   Agencija je osnovana kao trgovačko društvo u vlasništvu Grada Korčule.   Poslovnica agencije KORA d.o.o. nalazi se u prostorijama bazena Gojko Arneri na prvom katu.   ... Glavne aktivnosti agencije KORA su: –Suradnja u pripremi strateških dokumenata –Poticanje Grada Korčule na...

Pročitajte više