Međunarodni suradnički projekti - EUREKA

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavljuje zajednički poziv za međunarodne suradničke projekte u 2016. godini iz programa EUREKA.

EUREKA je program kojim se potiču mala i srednja poduzeća (MSP) na suradnju sa međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih (IR) aktivnosti.

EUREKA pomaže izgradnji partnerstva kroz zajedničke međunarodne projekte, u cilju jačanja europske konkurentnosti. Očekivani rezultati projekta su novi proizvodi, usluge ili procesi koji promiču napredne tehnologije i imaju svoje mjesto na tržištu. Članice inicijative su zemlje koje su odlučile dati podršku međunarodnim projektima iz nacionalnih proračuna. Danas EUREKA okuplja i povezuje tvrtke i istraživačke institucije iz 41 punopravne zemlje članice inicijative (te Europske komisije koja ima status punopravne članice), 2 zemlje sa statusom Nacionalnih informacijskih točaka te 3 pridružene članice (Južna Koreja, Kanada i Južnoafrička Reupblika).

Primarni cilj programa EUREKA je potaknuti tvrtke na ulaganje u aktivnosti istraživanja i razvoja te na taj način jačati njihov inovacijski kapacitet. EUREKA potiče suradnju i ujedinjavanje resursa poduzetnika kako bi putem međunarodne suradnje razvile inovativne i globalno konkurentne proizvode, procese ili usluge.

Programa EUREKA pruža potporu visokokvalitetnim, tržišno usmjerenim projektima istraživanja i razvoja kako bi stvorila temelje za međunarodni tržišni plasman i osnažila europsku tehnološku konkurentnost.

Program je namijenjen malim i srednjim trgovačkim društvima (MSP) za razvoj novih proizvoda, usluga ili procesa. Malo i srednje poduzeća (MSP) podrazumijeva mikro, mala i srednja poduzeća koja:

  • imaju manje od 250 zaposlenih
  • imaju godišnji promet ispod 40 milijuna EUR-a
  • imaju ukupni iznos bilance ispod 43 milijuna EUR-a
  • odgovaraju kriteriju samostalnosti (Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva (NN. br.29/2002) i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva (NN. br. 63/2007, 53/2012, 56/2013) za razvoj novih proizvoda, usluga ili procesa).

Znanstveno-istraživačke institucije mogu se uključiti u projekt kao vanjski suradnici, ali ne mogu samostalno sudjelovati u projektu.

Budući da se projekti u okviru EUREKA programa financiraju iz nacionalnih proračuna svaka zemlja zadržava pravo definiranja vlastitih pravila o intenzitetu potpora, o procesu evaluacije te o pravnim subjektima koji se mogu natjecati za ta sredstva.

Slijedom navedenog, prema Hrvatskim nacionalnim pravilima, velika poduzeća, obrti i fizičke osobe nisu opravdani za sufinanciranje u programu EUREKA. Međutim, velika poduzeća mogu sudjelovati u programu uz 100 % samostalno financiranje projekta.

Budući da su EUREKA projekti međunarodne suradnje partneri na projektu moraju biti iz najmanje dvije različite zemlje od kojih barem jedna mora imati status punopravnog člana.

Svi partneri na projektu čine konzorcij u kojem ni jedan natjecatelj ili zemlja ne smije biti odgovorna za više od 75 % ukupnih troškova projekta.

Partnerski odnosi na nivou projekta definiraju se Konzorcijskim ugovorom koji je sastavni dio projektne dokumentacije potrebne za provođenje evaluacije.

Prilikom traženja partnera moguće je radi dobivanja dodatnih informacija konzultirati mrežne stranice EUREKA-e (www.eurekanetwork.org), Europsku poduzetničku mrežu (een@hamagbicro.hr) ili Nacionalnog koordinatora projekata (NPC) (eureka@hamagbicro.hr).

Maksimalni iznos bespovratne potpore po pojedinom projektu za privatne tvrtke iznosi ukupno do 50% udjela hrvatskog partnera na projektu ili do 150.000 EUR, ovisno što je manje za trajanje projekta do tri (3) godine (36 mjeseci).

Iznos za sufinanciranje svakog pojedinačnog projekta predlaže HAMAG-BICRO temeljem rezultata evaluacije i raspoloživih sredstava za tekuću godinu. Druge zemlje članice EUREKA-e mogu imati drugačija pravila. Ukupan iznos opravdanih troškova hrvatskog konzorcija na projektu može biti veći od 300.000 EUR no iznos koji se može odobriti u Hrvatskoj za projekt je do 150.000 EUR ili 50 % opravdanih troškova.

Pretprijava

Prvi korak je Pretprijava projekta koja se vrši slanjem ispunjenog obrasca naziva ‘Obrazac za pretprijavu EUREKA projekata’ (samo za hrvatske partnere). Svrha Pretprijave precizna je identifikacija usklađenosti s kriterijima prihvatljivosti Programa. Rok za dostavu pretprijava je do 31.05.2016. godine.

Predaja ‘Pretprijave’ zajedno s dodatnom dokumentacijom šalje se preporučeno poštom na adresu Nacionalnog koordinatora projekata ili osobno na adresu HAMAG-BICRO (Ksaver 208, 10000 Zagreb) te dodatno na e-mail adresu: eureka@hamagbicro.hr

Nakon što je HAMAG-BICRO zaprimio ispunjenu i potpisanu pretprijavu pristupa preliminarnoj evaluaciji pretprijave (FAZA1).

Prijava

Ako pretprijava zadovoljava sve kriterije preliminarne evaluacije, natjecatelj je službeno obaviješten o pozitivnom statusu svoje pretprijave te se donosi preporuka za izradu dodatne dokumentacije za tzv. Punu evaluaciju (FAZA2). Rok za podnošenje prijave traje do 13.06.2016. godine.

Punu projektnu dokumentaciju možete preuzeti OVDJE.


Detaljnije o ovom Javnom pozivu možete vidjeti OVDJE. 

 

 

 

Dokumenti

Galerija

Međunarodni suradnički projekti - EUREKA

KORA d.o.o.

Korčulanska razvojna agencija KORA d.o.o. za lokalni razvoj i poslovne usluge (KORA d.o.o.) započela je s radom 19.06.2013. godine.   Agencija je osnovana kao trgovačko društvo u vlasništvu Grada Korčule.   Poslovnica agencije KORA d.o.o. nalazi se u prostorijama zgrade gradske uprave, Trg Antuna i Stjepana Radića 1, 20260 Korčula.   ... Glavne aktivnosti agencije KORA su: –Suradnja u pripremi strateških...

Pročitajte više